Fathom Architects

Previous project:

143-157 Farringdon Road, Clerkenwell

  • LocationClerkenwell
  • UseWorkspace/Retail
  • ClientBentallGreenOak
  • Size6,100sqm/66,000 sq ft
  • Date2020 - ongoing

Fathom’s consented proposal at 143-157 Farringdon Road revives and extends a series of Clerkenwell warehouses for client BentallGreenOak, securing their future as workspace by reducing their carbon footprint, creating a coherent identity and enhancing tenant experience.

The handsome Victorian buildings occupy a prominent stretch of Farringdon Road, a short walk from Farringdon Crossrail station, within the Clerkenwell Green Conservation Area.

Designed to successfully reposition the buildings in an evolving market, the available space will be increased by almost 900sqm with significant upgrades to the quality of workspace creating private and communal terraces and improving circulation.

At street level, a new reception is created as a welcoming space which unifies the various tenancies and creates a coherent identity. An improved core rationalises circulation and generates additional area to the 6,600 sqm of lettable space across the buildings.

Shopfronts are upgraded creating opportunities for complimentary uses including coworking, retail or cafes. A reconfigured basement supports sustainable travel with cycle storage, lockers and showers for building occupants.

Workspace on the upper levels is extended with a replacement fifth floor sympathetic to the original Victorian building, and an added contemporary recessed sixth floor – increasing the available space by 920 sqm.

The new sixth floor is conceived as a contemporary celebration of the industrial character of the warehouse, echoing design motifs and colours found in the carved window spandrels. Metal cladding in earthy brick tones and vertical framing continue the rhythm of the existing elevations.

Access to fresh air and greenery is created by introducing external terraces on various levels across the rear of the building, and a new communal roof garden with views across the City of London provides an area for relaxation and social interaction.

Poor energy performance across the four buildings was addressed by taking a holistic view across what were originally four individual buildings with separate services. A complete overhaul of the building services strategy combines natural ventilation with an energy efficient VRF system, aids the sustainable use of materials and resources and increases biodiversity on site to reduce its whole life carbon performance to achieve an 32% improvement on GLA’s ‘Aspirational Benchmark’.

Fathom gained consent in November 2021 and are currently progressing with detail design.

  • ClientBentallGreenOak
  • Planning ConsultantRolfe Judd Planning
  • StructureBridges Pound
  • ServicesGDM
  • Heritage ConsultantThe Heritage Practice
  • Cost ConsultantRLB
  • Transport ConsultantThe Steer Group